Nieuws
22|02|12 UW EIGEN STUKJE DEN HAAG.. MET HABITOO!
Geplaatst in: Gemeente Den HaagEen eigen huis bouwen? Een oud, vervallen pand kopen en opknappen? Den Haag maakt het mogelijk. In maart 2012 start de gemeente met de verkoop van bouwkavels en kluswoningen, varierend van € 50.000 tot € 300.000. Heeft u interesse? Stuur een email aan info@trivestwonen.nl.
Geen keuken, maar een kookeiland, een badkamer voor de kinderen of een extra kamertje voor jezelf. Uw eigen droomhuis realiseren. Maatwerk, helemaal zoals u het zelf wilt. Dat kan nu. De gemeente Den Haag biedt particulieren, aannemers, architecten en kleine ontwikkelaars de unieke kans om zelf een huis te (ver)bouwen. Alleen, of samen met anderen.
69 kavels, 2 bouwvelden en 7 kluswoningen
De gemeente verkoopt 69 vrije kavels, 2 bouwvelden en 7 kluswoningen. En dat is nog maar het begin. Er wordt al gewerkt aan een volgende verkoopronde. Zoekt u levendigheid, natuur en rust, of juist een stoere woon-werkomgeving? Het aanbod is veelzijdig. Qua grootte, prijs en ligging.
Kavelwinkel
Zelf bouwen is een spannend avontuur waar veel bij komt kijken. De gemeente helpt zoveel mogelijk, maar de koper blijft verantwoordelijk. In het atrium van het stadhuis is een Kavelwinkel gevestigd. Hier kunt u alle informatie inwinnen over het kopen van een kavel of een kluswoning. Het doorlopen van ingewikkelde procedures wordt zo soepel mogelijk gemaakt.
Kleinschalige projectontwikkeling
Kleinschalige projectontwikkeling heeft in Den Haag al veel moois opgeleverd. Kijk naar de Archipelbuurt, het Statenkwartier, Marlot en het Belgisch Park. Herenhuizen met rijk gedecoreerde gevels, maar ook beneden- en bovenwoningen. Recente voorbeelden vindt u aan de Dedemsvaartweg en in de wijk Vroondaal. "De tijd van grote gebiedsontwikkelingen is voorbij", zegt verantwoordelijk wethouder Marnix Norder. "We zetten de ramen en deuren open voor kleine opdrachtgevers en dagen u uit om mee te doen."
06|02|12 WOONCONSUMENT WIL KEUZEVRIJHEID OP MAAT
Geplaatst in: DBMIOntwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten moeten zich daarbij niet alleen blind staren op Particulier Opdrachtgeverschap (PO) en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De vraag naar keuzevrijheid kan met een bredere invulling nog beter beantwoord gaan worden.
Door drempels voor woonconsumenten weg te nemen en slim in te spelen op de voordelen die consumenten zien zijn er zeker mogelijkheden om het marktaandeel van particuliere woningbouw te vergroten. De woonconsument vraagt echter om een breder palet aan mogelijkheden om een nieuwbouwwoning te kopen of te laten ontwikkelen. Woonconsumenten zoeken met name naar projecten waarin keuzevrijheid op een passende manier wordt ingevuld zo blijkt uit het onderzoek van DBMI dat in samenwerking met het Nirov en Nieuwbouw Nederland is uitgevoerd.
Het woonproduct, de mate van keuzevrijheid, financieel risico en de eigen verantwoordelijkheid bij de realisatie moeten worden afgestemd op de verschillende doelgroepen. Niet elke doelgroep wil veel zelf doen. Als woonconsumenten en professionals goed naar elkaar luisteren en samenwerken kan een grotere diversificatie aan woningbouwprojecten ontstaan.
'Doe het zelf' als trend
'Doe het zelf' als trend in de ruimtelijke ordening is door het Nirov centraal gesteld tijdens de Dag van de Ruimte op 10 november 2011. Dit is de directe aanleiding geweest om een uitgebreid onderzoek te doen naar 'Doe het zelf' in de ruimtelijke ordening en woningbouw. 'Doe het zelf' gaat over het bieden van ruimte voor initiatief van onderaf en het (soms radicaal) decentraliseren van taken en verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan mede-opdrachtgeverschap, (collectief) particulier opdrachtgeverschap, een collectief van bedrijven als opdrachtgever etc. Het gaat hierbij niet alleen om woningbouw maar ook om opgaven rond bijvoorbeeld steden, klimaat en bereikbaarheid.
Meer zelf doen biedt kansen voor woonconsumenten en professionals maar het is de vraag of de consument wel meer zelf wil doen. Dit onderzoek biedt inzicht in de verwachtingen van consumenten in de professionele begeleiding bij het kopen of realiseren van een nieuwbouwwoning. Omdat ook de verwachtingen van professionals zijn onderzocht wordt ook duidelijk of de verwachtingen van consumenten en professionals op elkaar aansluiten.
Behoefte aan keuzevrijheid
Het gros van de consumenten geeft de voorkeur aan veel keuzevrijheid, maar wil niet per sé zelf opdrachtgever zijn van een nieuwbouwwoning. Woonconsumenten in de Randstad en buiten de Randstad verschillen niet veel van elkaar in hun voorkeuren voor de ontwikkelingsvorm van een nieuwbouwwoning. Woonconsumenten buiten de Randstad geven iets vaker de voorkeur aan een op maat ontwikkelde woning. Dit sluit ook aan op de realiteit van de afgelopen 15 jaar. In de Randstad is er veel meer seriematige bouw dan buiten de Randstad. De wensen van de woonconsument lijken zich aan te passen aan deze realiteit.
De jongeren en 55+ers nemen sneller genoegen met een standaard woning en vinden veel keuzevrijheid minder belangrijk. De groep die het meest hecht aan een eigen invulling van een nieuwbouwwoning is die tussen 46 en 55 jaar. Hoger opgeleiden willen juist meer keuzevrijheid. Middelbaar opgeleiden vragen een beperkte keuzevrijheid terwijl lager opgeleiden zowel het vaakst kiezen voor een standaard woning (zonder keuzevrijheid) als voor een bouwpakket.
Naarmate mensen op zoek zijn naar een duurdere woning verwachten zij meer keuzevrijheid. Bij de woningen onder de twee ton neemt meer dan 70% genoegen met een standaard woning. Bij de woningen boven de vier ton is dit slechts 17%. De helft van de kopers van deze duurste categorie nieuwbouwwoningen geeft aan een woning geheel naar wens te willen (al dan niet als bouwpakket). Ook ervaring maakt woonconsumenten kritischer. Hoe meer ervaring men heeft met het kopen van een woning, hoe meer keuzevrijheid men wenst. Ook financiële mogelijkheden maken woonconsumenten kritischer. De ervaren woningkoper met geld kan dus een interessante doelgroep zijn om te begeleiden bij het realiseren van hun woondroom.
Niet elke woningkoper zitten te wachten op PO of CPO
De populairste manieren om een woning te realiseren zijn een project met veel vrijheid in de indeling en afwerking van de woning en een project met co-creatie (vooraf met andere kopers inspraak op het ontwerp, de indeling en de afwerking van de woning, geen financiële verantwoordelijkheid). In dit geval draagt de projectontwikkelaar de financiële verantwoordelijkheid voor het bouwproces. Winst en verlies is voor rekening van de ontwikkelaar.. Vormen van direct opdrachtgeverschap zijn veel minder populair. Keuzevrijheid is voor bijna alle consumenten belangrijk. 50% van de woningzoekenden staat positief tegenover een cascowoning en individueel particulier opdrachtgeverschap. Ruimte voor eigen initiatief wordt dus positief beoordeeld. 30% staat positief tegenover CPO. Dat is een aanzienlijk kleiner deel. Professionals zijn enthousiast over woningbouwontwikkeling waarbij consumenten opdrachtgever zijn. De woonconsument staat hier zelf dus veel kritischer tegenover. Opdrachtgeverschap kan een middel zijn om keuzevrijheid te krijgen maar is geen doel op zich. De resultaten van het onderzoek laten zien dat het interessant kan zijn om verschillende gradaties in keuzevrijheid en opdrachtgeverschap aan te bieden. De wensen van woonconsument zijn divers zolang er maar een bepaalde mate van keuzevrijheid geboden wordt.
Zowel PO als CPO worden positiever beoordeeld door woningzoekenden in de hogere inkomenssegmenten. Woningzoekenden in het laagste inkomenssegment lijken er in te berusten dat zij weinig keuzevrijheid hebben, in alle segmenten met meer keuzevrijheid zijn zij minder positief dan het gemiddelde. Woningzoekenden uit de Randstad zijn over het algemeen iets positiever over projecten waarbij zij zelf niet de opdrachtgever zijn. Opvallend is dat de positieve houding ten opzichte van CPO en particulier opdrachtgeverschap weinig verschilt tussen de Randstad en buiten de Randstad. Buiten de Randstad is het blijkbaar vaker aan de orde dat de woonconsument opdrachtgever is. Dit is echter niet de expliciete wens van de consument.
DBMI deed, samen met het Nirov en Nieuwbouw Nederland een grootschalig onderzoek onder 664 consumenten met concrete interesse in een nieuwbouwwoning en 357 professionals om deze vragen te kunnen beantwoorden. Het rapport bevat de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek.
* Bron: DBMI
18|01|12 MINDER BOUWREGELS VOOR PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP
Mensen die in Almere zelf hun woning bouwen hoeven deze niet meer te laten toetsen op bouwregels die gaan over het gebruik en comfort van hun woning.
Mensen die in Almere zelf hun woning bouwen hoeven deze niet meer te laten toetsen op bouwregels die gaan over het gebruik en comfort van hun woning. Het kabinet heeft besloten dat Almeerse zelfbouwers gedurende een pilotperiode van vijf jaar, niet meer op alle bouwvoorschriften worden getoetst. Het gaat vooral om eisen op gebied van gebruikskwaliteit, zoals de hoeveelheid verblijfsruimte, het precentage lichtinval of de hoogte van deuren. Aan de veiligheid van de bouwconstructie, het veilig gebruik van de woning en de brandveiligheid wordt in Almere niet getornd.
Wethouder Adri Duivesteijn: “Burgers die hun eigen woning bouwen weten heel goed hoe ze hun huis willen indelen. De burger bepaalt de gebruikskwaliteit van zijn eigen woning. Onze ervaring met zes jaar zelfbouw is dat particuliere opdrachtgevers altijd streven naar het maximaal haalbare, om vervolgens nog een stap extra te zetten."
Het lijkt TrivestWonen een goede zaak om deze beleidsmaatregel vanuit de crisis en herstel wet binnen de pilotperiode van 5 jaar ook buiten Almere toe te passen.
30|11|11 'ZELF BOUWEN LEIDT TOT BETROKKENHEID'
Geplaatst in: Gemeente.nuDeskundigen zien dat particulieren door de crisis heen blijven bouwen.
Sommige gemeenten zijn PO al uitgebreid aan het ontdekken, anderen beginnen er net mee. In Enschede gingen zelfbouwers aan de slag met de wederopbouw van hun wijk Roombeek. Roelof Bleker was tijdens dit project wethouder Stedelijke Ontwikkeling en Cultuur en deed zo veel ervaring op met PO. “Bewoners zetten hun handtekening op het huis. Als je door Roombeek fietst, spat de liefde van de huizen af. Het is een moderne, gevarieerde wijk, waar mensen nog steeds in de rij staan voor een kavel. Mensen maken niet alleen hun woning naar wens, maar worden sterk betrokken bij hun eigen omgeving."
Koudwatervrees
Bleker merkt dat gemeenten vaak denken dat het bij PO gaat om een marginale groep burgers die zelf willen bouwen en dat dit niet opweegt tegen de tijd en energie die ze in het ontwikkelproces moeten steken. Dat is een gemiste kans, volgens Bleker.
“Ontwikkelaars hebben last van de crisis en bouwen pas als ze 70 procent van de kavels hebben voorverkocht. Door de ontwikkelaar als tussenschakel uit het bouwproces te halen, worden gemeentelijke tenders en aanbestedingen overbodig en dat maakt het proces eenvoudiger. Particulieren willen ook in tijden van crisis bouwen aan hun eigen woning. Dus door PO in te zetten, gaat de bouw door en de voorbereidingstijd hoeft zeker niet langer te zijn dan met ontwikkelaars het geval is.”
Voor gemeenten kan het even wennen zijn om met PO aan de slag te gaan. Ter ondersteuning heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met Agentschap NL en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het Expertteam Eigenbouw ingesteld, dat gemeenten praktisch bijstaat in de opzet en uitwerking van beleid en projecten.
Vlist
Ook de gemeente Vlist riep de hulp in van het Expertteam. Daar worden 28 vrije kavels uitgegeven voor PO. Ton van Dorp, wethouder gemeente Vlist: “In de beginfase ondersteunde het Expertteam ons bij deze nieuwe rol door verschillende gemeentelijke diensten intern gelijk te stemmen en op één lijn te krijgen. Verder bood het team hulp bij de inhuur van een adviesbureau dat het bouw- en wervingsproces in goede banen leidt en bouwers in spe adviseert over de bijkomende risico’s. Ze helpen ook bij het organiseren van informatieavonden, het regelen van de contracten en maken van plannen die binnen de randvoorwaarden passen.”
Almere
Met Adri Duivesteijn als wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen verzette Almere in 2006 de bakens voor gebiedsontwikkeling. Eigenbouw zou voortaan de ruimte krijgen, met de burger in plaats van de projectontwikkelaar aan het roer. Omdat het realisatietempo van particulier opdrachtgeverschap hoger ligt dan bij ‘traditionele woningbouw’ zijn vier jaar na de start de resultaten volop zichtbaar. Duizend huishoudens hebben hun eigen woning gebouwd of zijn die aan het bouwen. Dat is goed voor de diversiteit in de stad en ook de kwaliteit van de woningvoorraad neemt toe. Want particuliere opdrachtgevers bouwen grotere, goedkopere en kwalitatief betere woningen, zo blijkt in Almere. Duivesteijn: “Feitelijk richten wij ons op ieder initiatief dat direct aansluit op een concrete vraag; of dat nu 1 woning, 10 woningen, 30 woningen, een maatschappelijke voorziening, horeca, bedrijf of winkel betreft. Een veelvoud van kleinschalige initiatieven, dat wordt de toekomst.”
09|12|11 VEEMARKT UTRECHT
Uw eigen huis bouwen op fietsafstand van het centrum van Utrecht, in de nabijheid van het buitengebied en uitvalswegen, in een modern duurzaam woonmilieu? Dat kan in Veemarkt! Trivest zoekt enthousiaste toekomstige bewoners om samen een collectief op te zetten.Praat en beslis mee! Meld u aan bij Habitoo of stuur een email aan info@trivestwonen.nl voor meer informatie.
28|11|11 LELYSTAD KRIJGT WIJK MET 200 WONINGEN IN DE VORM VAN LOTUSBLOEM
Geplaatst in: PropertyNL
In Lelystad wordt met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) een bijzondere wijk gerealiseerd. In het uitbreidingsgebied Warande komt een zogenaamde Vredeswijk van 200 woningen plus voorzieningen. Het gaat om woningen die gebouwd worden volgens de Vedische bouwrichtlijnen, waardoor er een leefomgeving wordt geschapen die de gezondheid en het welzijn bevordert en de persoonlijke ontwikkeling van de bewoners ondersteunt. Vredeswijk Lotus Mandala gaat de wijk heten.
Op vrijdag 25 november zal er in het stadhuis van Lelystad een intentieovereenkomst worden getekend tussen de Gemeente Lelystad en de Stichting Vredeswijk. Warande ligt in het zuiden van Lelystad, naast het natuurreservaat de Oostvaardersplassen en bosgebied Hollandse Hout. Dit nieuwe stadsdeel verbindt letterlijk - door de ligging - de stad aan de natuur. |
26|09|11 AMSTERDAM ROYAAL MET KAVELS VOOR ZELFBOUW
Geplaatst in: CobouwAmsterdam maakt de komende jaren de weg royaal vrij voor nieuwbouw door particulieren, groepen bewoners en het kleinschalige bouwend bedrijfsleven. De gemeente biedt overal in de stad kavels aan, te beginnen in de Houthaven aan de zuidelijke IJ-oever.
Het aanbod is heel divers, zo blijkt uit de zaterdag gepubliceerde ‘kavelkaart’. Per direct kunnen aannemers of collectieven van particulieren grond verwerven voor de bouw van vijftig tot honderd woningen in de Houthaven. Het betreft de locatie van blok Nul. In 2009 maakten ontwikkelaar Synchroon en woningcorporatie Stadgenoot de afspraak om daar een immens bouwblok te realiseren. Vanwege de economische crisis wordt dat bouwkavel in stukken opgeknipt. Bouwkavels zijn vanaf heden ook beschikbaar in Zuidoost, Noord en in Oost. Op het Zeeburgereiland heeft de gemeente enige tientallen kavels voor zelfbouw beschikbaar. De komende jaren moeten veel meer plekken beschikbaar komen. Een deel daarvan wordt nog gezocht. Mocht de aanleg van de tweede fase van IJburg doorgaan – de beslissing daarover valt later dit jaar – dan kunnen particuliere en collectieve opdrachtgevers daar honderden woningen realiseren.
Bekijk hier de kavelkaart
05|05|11 AMSTERDAM ZOEKT KAVELS VOOR 1000 ZELFBOUWHUIZEN
Geplaatst in: PropertyNLAmsterdam wil in het najaar kavels voor 1000 woningen in zelfbouw beschikbaar hebben. Op dit moment zoekt de gemeente in de hele stad naar geschikte plekken. Zelfbouw is volgens de gemeente een succesvolle manier om op kleinschalige wijze de stad te blijven ontwi kkelen. De gemeente wil verschillende soorten zelfbouw de ruimte bieden. Voor vrije kavels zijn echter niet veel plekken geschikt. Daarom wordt ook gezocht naar mogelijkheden voor gestapelde en gezamenlijke zelfbouw.
Ook ziet de gemeente veel mogelijkheden voor medeopdrachtgeverschap, een vorm waarbij een particulier niet zelf hoeft te bouwen maar wel nauw betrokken is bij het project. Deze vorm zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om een groep mensen gezamenlijk een oud kantoor te laten transformeren. Wethouder Van Poelgeest: ‘Door mensen zelf de regie te geven over hun toekomstige woning en woonomgeving slaan we twee vliegen in een klap. We krijgen mooiere stadswijken, omdat ze organisch tot stand komen en er langer en door meer mensen over is nagedacht. En de geplande woningen worden ook gebouwd. Want mensen die hun eigen huis bouwen, bouwen het altijd af.'
In Amsterdam is al ervaring opgedaan met zelfbouwprojecten. Het bekendste zelfbouwproject is waarschijnlijk de Scheepstimmermanstraat in het Oostelijk Havengebied. Dat trekt al jaren geïnteresseerd publiek. Ook het Steigereiland op IJburg is grotendeels door zelfbouw ontwikkeld. Aanvankelijk werd gedacht dat zelfbouwprojecten veel ambtelijke capaciteit zouden kosten, omdat zelfbouwers meer begeleiding nodig zouden hebben dan professionele partijen. Dat blijkt mee te vallen. De kavels voor zelfbouw zijn in Amsterdam wel vaak duur. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden om zelfbouw ook voor Amsterdammers met een middeninkomen beschikbaar te maken.
26|04|11 ZELF JE HUIS BOUWEN POPULAIR
Zelf bepalen hoe je nieuwe huis eruit komt te zien, dat klinkt natuurlijk logisch.
Gelukkig wordt dit zo langzamerhand ook gemeengoed in Nederland!
RTL Nieuws bericht hierover in de aflevering van 22 april 2011.
This content requires the Adobe Flash Player.
Get Flash
13|01|11 1000STE ZELFBOUWER MET PROVINCIALE SUBSIDIE IN BRABANT
Geplaatst in: Provincie BrabantSinds de invoering in april 2008 hebben duizend huishoudens met succes een beroep gedaan op een CPO-subsidie. Daarmee kunnen aspirant-woningeigenaren zelf een huis bouwen. Mits ze dat samen met anderen doen.
Gedeputeerde Ruud van Heugten reikte woensdag 5 januari 2011 de duizendste CPO-subsidie (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) uit aan Kopersvereniging Kreek 3. Twintig Oosterhoutse starters gaan hun huizen bouwen in de Oosterhoutse nieuwbouwwijk de Contreie.“In de bouw is de gebruikelijke gang van zaken dat er eerst huizen worden ontworpen, en dan pas worden er kopers gezocht”, schetst Van Heugten, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ontwikkeling & Volkshuisvesting. “CPO draait de boel om. Eerst bewoners zoeken en dan samen ontwikkelen. Dat zorgt voor betaalbare huizen waar daadwerkelijk vraag naar is. De samenwerking bij de bouw vergroot bovendien de sociale samenhang in een nieuwe buurt.”
Duurzaamheid
De Contreie is een nieuwe wijk in Oosterhout, gelegen in een landelijke omgeving tussen het Markkanaal en de Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan. De bouw van de wijk, die dit jaar start, kenmerkt zich door hoogwaardige kwaliteit, bijzondere architectuur en duurzaamheid.
CPO
Brabant kent sinds 2008 een provinciale subsidie voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Voor de huidige bestuursperiode was € 5 mln beschikbaar, waarvan een miljoen is betaald door het Rijk. Daarvan is inmiddels ruim € 4 mln toegekend aan meer dan 50 projecten. Met het resterende miljoen kunnen nog circa 250 CPO-woningen worden gebouwd.
Per woning geeft de provincie maximaal € 4.000 subsidie. “Die is vooral bedoeld om financiële hobbels te slechten in de eerste fase, nog voordat de bank je een hypotheek geeft”, zegt Van Heugten. Het gaat dan om het inhuren van deskundigen, een architect en grondreservering.” Gedeputeerde Van Heugten is blij dat de duizendste CPO-deelnemers uit West-Brabant komen: “Een opvallend groot deel van de CPO-projecten ligt tot nu toe in Zuidoost-Brabant. Voor de Brabantse woningmarkt is het van belang dat de hele provincie van de CPO-regeling profiteert.”
12|11|10 COLLECTIEF OPDRACHTGEVERSCHAP STIMULEERT WONINGMARKT
Geplaatst in: VastgoedmarktGemeenten zouden juist nu collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) moeten stimuleren en faciliteren. De CPO-markt is minder conjunctuurgevoelig, helpt gemeenten bij het realiseren van ruimtelijke doelstellingen en biedt de eindconsument kwaliteit en maatwerk.
Bovendien is CPO mogelijk in alle prijsklassen en voor alle woningtypen. Dat blijkt uit onderzoek van Rigo Research en Advies in opdracht van RRBouw. Rigo ziet niet alleen onbenutte kansen voor CPO in de nieuwbouw, maar ook in de bestaande bouw waarbij herstructurering, doorstroming en krimp kunnen worden aangepakt.
Rijk en provincies moeten daarom vooral doorgaan met hun stimuleringsbeleid en ruimte scheppen voor CPO. Gemeenten zouden het een plaats moeten geven in de woonvisie, de bouwprogrammering, in de bestemmingsplannen en het grondbeleid. ‘Stem de organisatie af op CPO en maak een loket voor CPO. Wees vooraf helder over de randvoorwaarden (in geld, tijd en kwaliteit) en rem het tempo niet af’, beveelt Rigo aan.
Uit een onlangs gepubliceerd SER-rapport blijkt dat CPO niet goedkoper uitpakt. Dat is te verklaren uit het aanbestedingsgedrag van bouwbegeleidingsbureaus. Bij het traditionele aanbestedingsproces via de laagste-prijsmethodiek wordt de aannemer pas op het laatste moment betrokken. Door de aannemer in een vroeg stadium te betrekken bij een project kan hij zijn expertise inbrengen in het ontwerp. Bouwend Nederland wil hier graag over in gesprek met de bureaus.